Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Jak odhlučnit interiérové i vchodové dveře

29. 4. 2024 18:15

Záleží na slabinách dveří

Pokud toužíme po klidné domácnosti, je důležité se zaměřit na odhlučnění dveří. Každý typ dveří má svá slabá místa, která musíme odhalit. Mezi nejčastější slabiny patří:

  • Špatný materiál dveřní výplně. Nejhorší izolační vlastnosti mají voštinové dveře, které mají výplň z papíru. Lepší zvukově izolační vlastnosti mají dveře z dřevotřísky a nejlepší izolaci poskytnou dveře se speciální sendvičovou konstrukcí, které se používají nejčastěji pro vchodové dveře.
  • Špatné těsnění dveří. I přes dveře, které mají kvalitní výplň, může pronikat nežádoucí hluk. Příčinou bývá špatné těsnění, kdy v zavřeném stavu dveře dokonale netěsní v místě styku se zárubněmi.
  • Prosklené dveře. Sklo má horší zvukově izolační vlastnosti než jiné dřevěné materiály, jako jsou dřevotříska či masiv. Pokud však chceme dopřát našemu domovu minimalistické skleněné dveře, měli bychom vybrat takové, které mají speciální izolační sklo.
  • Špatné těsnění skla ve skleněných dveřích.
  • Špatné těsnění dveřního práhu. Dveře nemusí těsnit pouze se zárubní, ale také s podlahou.
  • Interiérové dveře jsou vybavené klasickým zadlabávacím zámkem, ke kterému patří dozický klíč. Ve dveřích tak zůstává volná klíčová dírka, skrz kterou může pronikat nejen světlo a hluk, ale také průvan.

Jak tyto slabiny vyřešit a zajistit odhlučnění dveří?

V případě špatné výplně je nejvhodnější vyměnit celé dveře za takové, které mají výplň s lepšími akustickými a izolačními vlastnostmi, či současné dveře izolovat akustickými deskami

Pokud dveře špatně těsní a kvůli tomu nám domů proniká zima a hluk, je důležité vyměnit staré těsnění a seřídit panty. Problém řešíme stejně i v případě netěsnícího skla.

U prosklených dveří lze vyměnit skleněnou tabuli za pevnou výplň nebo izolační sklo. Kvalitně odhlučněné dveře disponují speciálními padacími práhy, které dokonale utěsní spáry v drážce ve spodní ploše dveří. Pokud chceme odhlučnit dveře dokonale, nesmíme zapomenout ani na dozický zámek, který je ideální vyměnit za cylindrickou vložku.

Odhlučnění dveří akustickými deskami

Chceme-li zlepšit odhlučnění a izolační vlastnosti dveří, ideálním řešením je odhlučnění akustickými deskami. Desku snadno schováme za kus koženky či látky, díky čemuž vytvoříme funkční interiérové dveře se zajímavým designem. Zde je pár kroků, které pomohou s montáží:

  1. Vysadíme dveře z pantů a položíme je na rovný podklad.
  2. Upravíme tvar desky. Naměříme rozměry dveří, na které budeme desku lepit a desku následně zkrátíme. Pro měření dveří atypických tvarů nám může pomoci šablona, pomocí které přeneseme požadovaný tvar na desku a vyřízneme. Nesmíme zapomenout na otvory pro kliku, zámek a další dveřní doplňky.
  3. Pro lepší vzhled desku potáhneme látkou nebo koženkou. Látku nastříháme tak, aby ze všech stran přesahovala přes okraje o 5 až 10 cm a přilepíme ji pomocí vhodně zvoleného lepidla. Na zadní straně látku po okrajích zafixujeme pomocí hřebíčků nebo sponek.
  4. Desku přilepíme ke dveřím nejlépe pomocí pistolové lepící pěny, která dokonale vyplní každou nerovnost.
  5. Po obvodu nalepíme izolační pásku, která zaizoluje prostor mezi dveřmi a zárubněmi.
  6. Nasadíme dveře zpět na panty.