Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Jak vybrat pravé nebo levé dveře

Jak vybrat pravé nebo levé dveře
2. 2. 2023 19:58

Jak vybrat interiérové dveře tak, aby se správně otevíraly, nepřekážely a navíc doladily celou atmosféru místnosti? Pokud vyberete správný směr otevírání a správný rozměr dveří, pak máte vyhráno.

Jak poznat pravé a levé dveře

Začněte tím, že zjistíte, jaké dveře doma máte nebo mít chcete. Stoupněte si naproti dveřím tak, abyste se na ně dívali ze strany, na kterou se otevírají.

  • Levé dveře - tyto dveře je pohodlnější otevírat levou rukou. Jejich panty jsou na levé straně a klika na pravé.
  • Pravé dveře - tyto dveře se otevírají lépe pravou rukou. Panty mají na pravé straně a klika je na levé.

Tento způsob určení pozice dveří platí pro klasické otočné dveře - tedy polodrážkové a bezfalcové.

Jak zjistit rozměr dveří

Pro zjištění správného rozměru dveří potřebujete jen dva údaje. Těmi jsou šířka a výška dveří.

  • Šířka dveří - se měří v užší rozteči zárubně, která se odborně nazývá falc (neměří se tedy v rozšířené části, do které se dveře vkládají).
  • Výška dveří - se měří od horní nerozšířené části zárubně až po zem (ne po práh!).

Pokud si nejste jisti, že rozměr správně naměříte, využijte služeb odborníků u nás v Indvere.cz. Dveře vám profesionálně naměříme a vy si budete jisti, že interiérové dveře přesně padnou do zárubní.

Pozice dveří v interiéru

Aby byl váš byt nebo dům dokonalý, mějte rozmyšleno, jak bude interiér řešený, až bude uvnitř všechen nábytek i dekorace. Mohlo by se stát, že chybným výběrem otevírání dveří budete muset například přesunout skříň někam, kam se nehodí, protože dveře do ní budou při otevírání narážet. Rozmyslete si, jestli nebudou dveře překážet ve výhledu, až budete třeba sedět na sedačce. A když dveře otevřete, měla by být vidět větší část místnosti, tak nebudou dveře nevhodně zastiňovat interiér. V případě, že se budete řídit těmito jednoduchými radami, stanou se interiérové dveře skvělým funkčním doplňkem, který doladí celou atmosféru interiéru.