Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Průvodce materiály pro interiérové dveře

Průvodce materiály pro interiérové dveře
12. 1. 2024 13:36

Průvodce materiály pro interiérové dveře

Interiérové dveře jsou důležitým prvkem každého interiéru. V současné době je možné pořídit si interiérové dveře vyrobené z různorodých materiálů, které jsou dostupné v široké paletě barev, s různými doplňky, výplněmi či originálním designem. 

Z jakých materiálů se vyrábí interiérové dveře

Při výběru interiérových dveří je klíčové nejen zajistit soulad s celkovým designem místnosti, ale také zvážit vhodný materiál, ze kterého jsou vyrobeny. V tomto článku si představíme jednotlivé materiály, které se používají pro výrobu interiérových dveří, a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Dřevěné dveře

Interiérové dveře z masivního dřeva jsou nádherné a dokonale se hodí do každého moderního interiéru. Při výběru dřevěných dveří je důležité zohlednit, z jakého dřeva jsou vyrobeny, protože každé dřevo má jiné vlastnosti. Mezi nejčastější druhy dřeva, ze kterých jsou dveře vyráběny, patří smrk a dub.

Nevýhodou dřevěných interiérových dveří je náročnost na údržbu. Je potřeba je pravidelně lakovat a náležitě ošetřovat. Správná péče prodlouží životnost dveří o několik let. Dřevěné dveře se nehodí do vlhkého prostředí nebo do místností, kde panují velké výkyvy teplot. Další nevýhodou je vyšší cena, která však odpovídá požadované kvalitě.

Dveře z dýhy

Dýha je tenký plát dřeva, který může mít různou tloušťku. Připevňuje se na nosný materiál, díky čemuž jsou vyrobené kvalitní interiérové dveře, které mají vzhled dveří dřevěných. Nejdůležitější výhodou dýhovaných interiérových dveří je především nižší cena. S postupem času může dojít ke ztrátě původní barvy, a proto je nutné pravidelně věnovat čas jejich údržbě, která prodlouží celkovou životnost.

Laminátové dveře

Laminátové dveře jsou praktické zejména díky své cenové dostupnosti, odolnosti vůči vlhkosti a mechanickému poškození. Jejich údržba je snadná - lehce se omývají. Interiérové dveře z laminátu jsou dostupné v široké škále barev a odstínů. Díky výše zmíněným výhodám jsou nejpoužívanějšími dveřmi. Jejich využití je vhodné v každé místnosti, tedy i ve vlhké koupelně.

Skleněné dveře

Pro výrobu skleněných dveří se nejčastěji používá pevné, tvrzené sklo v kombinaci s jinými materiály. Díky pevnému sklu jsou celoskleněné interiérové dveře naprosto bezpečnou variantou do každé domácnosti. Sklo opticky zvětšuje a prosvětluje prostor, což je největší výhodou skleněných dveří. Vybírat můžeme z čirého, matného či pískovaného skla, a to podle požadované úrovně soukromí.