Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

8 praktických tipů, jak vybrat vhodné interiérové dveře

8 praktických tipů, jak vybrat vhodné interiérové dveře
11. 5. 2023 14:28

Stojíte-li před rozhodováním, jaké dveře zvolit do interiéru, máme pro vás několik dobrých rad, podle čeho se orientovat, abyste si zvolili přesně takové interiérové dveře, které splní vaše požadavky na funkčnost i vzhled.

Připravili jsme pro vás jednoduchého průvodce výběrem interiérových dveří. Pomocí následujících rad zjistíte, jaké možnosti ve výběru máte, na co byste se měli zaměřit a na co si dát při výběru interiérových dveří pozor. 

V naší nabídce najdete stovky stylových dveří do interiéru. Nejprve si přečtěte, jak byste je měli vybírat a poté se můžete pustit do samotného nákupu.

  1. Typ interiérových dveří

Úplně prvním krokem při výběru interiérových dveří je volba typu dveří. Vždy byste se měli zamyslet nad tím, jakou funkci budou dveře plnit a jaké místnosti budou oddělovat.

Do interiéru můžete zvolit:

  • Dveře otočné nebo posuvné, posuvné se dále dělí na posuvné dveře do pouzdra nebo posuvné dveře na stěnu. Dalším typem jsou dveře skládací.
  • Dveře plné, prosklené nebo celoskleněné.
  • Dveře jednokřídlé nebo dvoukřídlé.
  • Dveře falcové nebo bezfalcové.

Otočné dveře se hodí kamkoli. Posuvné nebo skládací dveře se volí tam, kde je méně místa a otočné dveře by zde byly nepraktické. Plné dveře se nejčastěji volí pro místnosti, u kterých chcete zachovat soukromí nebo kde je dostatek světla. Prosklené dveře jsou ideální tam, kde potřebujete, aby dveře propouštěly světlo nebo když chcete použít prosklení jako designový prvek. Celoskleněné dveře jsou už opravdovou designovou záležitostí. Podle velikosti stavebního otvoru volte mezi dveřmi jednokřídlými nebo dvoukřídlými. Klasické dveře bývají falcové (polodrážkové), ale pokud nechcete, aby dveřní křídlo mělo drážku a tvořilo hladký přechod ke stěně, sáhněte po dveřích bezfalcových (bezpolodrážkových).

  1. Orientace dveřních křídel

Jako další si ujasněte, jestli potřebujete pořídit interiérové dveře pravé nebo levé. U otočných dveří poznáte jejich orientaci tak, že se postavíte do místnosti tak, aby se plánované dveře otevíraly směrem k vám. Pokud chcete, aby byla klika na pravé straně dveří, dveře se otevíraly směrem doleva a panty byly na levé straně, jde o dveře levé. Pokud bude klika nalevo a dveře se budou otevírat směrem doprava a panty budou na pravé straně, jde o dveře pravé.

  1. Rozměry dveří do interiéru

V interiéru můžete mít různé rozměry stavebních otvorů a podle toho vybírejte i rozměr dveří. Standardně se dveře dodávají v šířích 60, 70, 80, 90 nebo výjimečně 100 či 110 cm. Výška dveří je dána ČSN a jde o 197 cm. Můžete mít ale dveře vysoké i 210 cm. U dvoukřídlých dveří lze volit šíři 125, 145 nebo 160 cm.

Užší dveře 60 cm se používají u šaten, technických místností nebo u sklepů, kde dveřní otvor nepodléhá normám. Klasické interiérové dveře a vstupní dveře už podléhají normovaným rozměrům. Pro interiérové dveře to je 70 cm, pro vstupní dveře 80 nebo 90 cm.

  1. Materiál/výplň, ze kterého jsou dveře vyrobeny

Při volbě materiálu interiérových dveří se zamyslete nad tím, jakým vlivům budou dveře vystaveny a jak často budou používané. Tam, kde budou dveře oddělovat velmi frekventované místnosti, volte odolnější materiály. U méně používaných dveří, které nebudou vystaveny náročnému prostředí, můžete volit materiály méně odolné.

Výplně interiérových dveří:

  • Voština - jde o ztuženou papírovou výplň poskládanou do šestibokých útvarů podobných včelí plástvi. Dveře mají nízkou hmotnost i cenu, jsou ale méně odolné a nenabízejí dobrou zvukovou izolaci.
  • Děrovaná dřevotřísková deska (DTD) - jedná se o děrovanou dřevotřísku, která je odolná, nabízí zvukovou izolaci i dobrý poměr cena/výkon.
  • Středně tvrdá dřevovláknitá deska (MDF) - jde o desku z lisovaných dřevěných vláken, které se ve formě plných desek vsazují do rámové konstrukce. Dveře jsou pevné a mají homogenní strukturu.
  • Plná dřevotřísková deska (DTD) - tento materiál je vysoce odolný proti proražení, je velmi pevný, což se ale projevuje ve vyšší hmotnosti dveří.
  • Masiv - vzniká slepením lamel masivního dřeva. Jde o krásný přírodní materiál, který je ale dražší.

  1. Povrchová úprava dveřních křídel

Také u výběru povrchové úpravy byste měli zohlednit umístění a nároky kladené na interiérové dveře. Platí to, co u výplně - tam, kde budou dveře vystaveny velkému provozu, volte kvalitnější a odolnější povrch. Pro dveře do koupelen a na WC doporučujeme povrchy odolné vlhkosti.

Typy povrchů interiérových dveří:

  • Folie - je cenově nejdostupnější, ale také nejméně odolná, protože se snadno poškrábe. Na druhou stranu dobře odolává slunečnímu záření a snadno se udržuje.
  • Dýha - je krásná na pohled, ale má malou odolnost proti vlhkosti, slunečním paprskům (má tendenci blednout) i proti mechanickému poškození.
  • Laminát - je cenově přijatelný, velmi odolný proti poškození a k jeho plusům patří i odolnost proti vlhkosti a slunečnímu svitu.
  1. Barva a styl dveří

Zde se už dostáváme do roviny osobního vkusu. Výběr barvy a stylu interiérových dveří je čistě na vás. Určitě myslete na to, jestli chcete, aby dveře ladily s interiérem nebo byly kontrastním prvkem. Dobré je, pokud dveře sladíte s podlahou a nábytkem. Mezi nejoblíbenější patří bílé interiérové dveře nebo dveře v dekoru dřeva (dub, buk, borovice, ořech, jasan…), ale můžete sáhnout i po méně obvyklých variantách.

  1. Zárubně

Když máte vybrané dveřní křídlo, nezapomeňte, že budete potřebovat i zárubně. Zpravidla budete volit mezi těmito druhy dveřních zárubní:

  • Obložkové zárubně - jde o klasickou variantu zárubní, kterými se „obloží” stavební otvor. Hodí se i pro obložení a skrytí starých kovových zárubní.
  • Zárubně k posuvným dveřím - v případě posuvných dveří do pouzdra se používají tzv. zárubně “tunel”.
  • Polodrážkové zárubně - používají se pro polodrážkové (falcové) dveře.
  • Bezpolodrážkové zárubně - používají se pro bezpolodrážkové (bezfalcové) dveře.
  1. Kování

Dveře do interiéru potřebují také kování neboli kliky a zámky. Pokud můžete, vybírejte kování osobně, abyste si mohli kliky osahat a vyzkoušet, jak vám padnou do ruky. Nebo si vyzkoušejte kliky v jiných částech domu, u rodiny či přátel a vyberte pak takové, jejichž tvar je pro vás příjemný. Kování můžete volit buď bez zamykání nebo se zámkem.

U posuvných dveří se místo klasických klik používají tzv. „mušle” neboli zapuštěné kování, které nebrání posouvání dveří.

Pokud jste dočetli až sem, jistě už máte jasno v tom, jak správně vybrat a koupit interiérové dveře. Pokud byste i přesto měli otázky ohledně výběru dveří, jejich montáže nebo byste si chtěli dveře prohlédnout naživo, je vám k dispozici naše vzorkovna Praha, kde vám rádi dveře ukážeme a s jejich výběrem vám poradíme. Na návštěvu vzorkovny je potřeba se předem objednat, abychom si na vás mohli udělat dostatek času a abychom společně vybrali ty nejlepší interiérové dveře.