Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Jak vybrat vhodné interiérové dveře do kuchyně

Jak vybrat vhodné interiérové dveře do kuchyně
6. 11. 2023 15:13

Vybrali jste si klasické uzpůsobení kuchyně, kdy jde o samostatnou místnost oddělenou dveřmi od ostatních prostor v interiéru? Pokud ano, mějte na paměti, že výběr interiérových dveří do kuchyně má svá specifika.

Moderní trend kuchyní, které jsou součástí obývacích pokojů, eliminuje nutnost výběru interiérových dveří do kuchyně, celkově otevírá prostor a vytváří multifunkční prostředí. Na druhou stranu ale může omezovat ve chvíli, kdy se v kuchyni vaří a ruší se tím například sledování televize nebo hovor ostatních lidí v místnosti.

Klasické kuchyně jsou tvořeny samostatnou místností, kterou je potřeba oddělit od chodby nebo dalších prostor interiérovými dveřmi. Protože je kuchyně velmi specifickou místností, měly by být i kuchyňské interiérové dveře vybírány s ohledem na to, jaké zátěži budou vystaveny.

Funkce dveří do kuchyně

  1. Oddělují prostory opticky i zvukově.
  2. Brání pronikání pachů do zbytku interiéru.
  3. Skryjí „nepořádek” v kuchyni před zraky návštěv.
  4. Dotvářejí celkový vzhled kuchyně.

Podle čeho vybrat interiérové dveře do kuchyně

Při výběru dveří myslete na to, že v kuchyni dochází často ke střídání teplot i vlhkosti, často se dveřmi prochází sem a tam a když se zrovna „nedaří”, může občas nějaká ingredience při přípravě, vaření nebo přenášení jídel vyšplíchnout i na dveřní křídlo. Interiérové dveře do kuchyně musí proto snášet řadu vlivů.

Odolnost dveří

  • Konstrukce dveří do kuchyňského interiéru musí dobře odolávat vlhkosti. Ne úplně vhodné jsou masivní dřevěné dveře, protože dřevo se působením vlhkosti kroutí a mohlo by dojít k deformaci dveřního křídla.
  • Povrch dveří by měl odolávat nejen vlhkosti, ale i nečistotám a mechanickému poškození vlivem vysoké frekvence používání. Ideální je povrch z CPL laminátu, který se jen tak neodře a lze ho jednoduše očistit.

Typ a vzhled dveří

Kuchyňské interiérové dveře mohou mít mnoho variant. V nabídce InDveře najdete nejen různé materiály a povrchové úpravy dveří do kuchyně, ale i široké spektrum dekorů, barev a rozměrů.

Plné dveře do kuchyně

Interiérové dveře s plným dveřním křídlem se výborně hodí, pokud chcete úplně skrýt dění v kuchyni před zraky ostatních.

Prosklené kuchyňské interiérové dveře

Kuchyňské dveře s prosklením se hodí do menších nebo tmavších kuchyní, protože dokáží propouštět světlo z chodby nebo jiných pokojů. Nebo naopak, pokud máte kuchyni plnou světla, prosklené interiérové dveře propustí světlo do tmavé chodby u kuchyně, do špajzu či komory.

Celoskleněné interiérové kuchyňské dveře

V případě celoskleněných kuchyňských dveří jde spíše o jejich designový vzhled, který se uplatní zejména v moderních stylových domácnostech.

Otočné interiérové dveře do kuchyně

Klasické otočné dveře se používají v převážné většině kuchyní. Mohou se otevírat doprava nebo doleva podle toho, jak potřebujete.

Posuvné kuchyňské dveře

Velmi praktické jsou posuvné interiérové dveře, které dokáží v kuchyních ušetřit hodně místa. Mohou být ve variantě jako posuvné dveře do pouzdra nebo posuvné dveře na stěnu.

Bílé, černé, šedé nebo dřevěné dveře do kuchyně

Nejen vlastnosti ovlivňující životnost dveří, ale i vzhled interiérových dveří do kuchyně je pro většinu z nás důležitý. Velmi oblíbené jsou bílé interiérové dveře, jejichž vzhled dodává prostoru eleganci a opticky ho zvětšují. Ke klasice patří i dveře v šedém odstínu nebo v dekoru dřeva. Mezi neobvyklé varianty se řadí dveře do interiéru v černé nebo jiné výrazné barvě, ale pokud jde o barevný vkus, hranice neexistují.

Ve vzorkovně dveří najdete vše, co potřebujete

Pokud vám nevyhovuje výběr kuchyňských dveří přes e-shop, můžete po telefonické domluvě navštívit naši vzorkovnu interiérových dveří v Praze, kde najdete desítky různých dveřních křídel od značek Porta Doors, Invado, Erkado nebo Verte Doors. Výhodou osobní návštěvy vzorkovny dveří je, že si můžete reálně představit jejich vzhled, vybrat si typ prosklení i vidět, jak na dveřích vypadá kování. Rádi vám zajistíme i montáž interiérových dveří do kuchyně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přemýšlíte, jaké dveře do svého domu nebo bytu pořídit? Bojíte se, že prosklené dveře vám seberou soukromí? Nebo že jsou příliš křehké? Níže se dozvíte hlavní výhody prosklených interiérových dveří.

Hodí se prosklené dveře všude?
Důležité je samozřejmě vybírat podle toho, jaké místnosti dveře oddělují. Jsou prostory, které je lepší oddělit dveřmi plnými - například spíž, komora nebo úložný prostor. Ovšem i prosklené dveře zajistí hodně intimity a není problém je zvolit i jako dveře do koupelny nebo na WC. Do dětského pokoje nebo ložnice se přeci jen víc hodí dveře plné. Spící děti by například mohlo budit dopadající světlo z chodby a v ložnici chceme více soukromí a světlo, které by do ní dopadalo, by ho mohlo narušit.

Sklo, přes které není vidět
Nespornou výhodou prosklených dveří je mléčné sklo. Díky němu vidíte, že se uvnitř svítí, ale nerozeznáte, co se uvnitř děje. Mléčné sklo je neprůhledné a ztráty soukromí se bát nemusíte. Dalšími typy skla, které tvoří výplň prosklených dveří, je sklo pískované nebo čiré. Pískované sklo má velmi podobné vlastnosti jako sklo mléčné. Sklo čiré se dává do dveří, kde nám nevadí, že je skrz ně vidět. Ideální jsou pak takové dveře například mezi kuchyní a obývacím pokojem nebo dětskou hernou.

2. 2. 2023 20:01Přečíst článek >

Poradíme vám, jak správně vybrat dveře do dětského pokoje, které splní vše, co se od nich očekává. Jaké vlastnosti by měly splňovat interiérové dveře do dětského pokoje a podle čeho je vybírat, aby byly nejen hezké, ale i praktické a bezpečné?

10. 10. 2023 12:14Přečíst článek >